Készpénz-lépcső/lift-bankkártya

Elgondolkodtam, hogyan tegyem érthetőbbé a készpénzes fizetés lehetőségének fontosságát és megőrzését, és egy hasonlaton keresztül megpróbálom elmondani…

Készpénz nagyon régóta létezik, és használatban van, a szerepét jól be is tölti azon a téren (is) amire tényleg való és rendeltetett.

Lépcsőket, lépcsőfokokat is nagyon régóta épít és használ az emberiség, kiválóan betölti a szerepét és rendeltetését, döntően arra használjuk, amire való és rendeltetett.

A liftek, felvonók létezése és használata is nagyon sokkal fiatalabb és újabb a lépcsőkéhez képest, már jól el is terjedt, hasznos, sok esetben jó,  ahol sokat kellene lépcsőzni, és ahol van ilyen, mert megépítették.

A bankkártyás, okos-telefonos, okos-órás fizetési mód egy sokkal fiatalabb újabb fizetési mód, mint a  készpénzes, sok esetben valóban gyorsabb és kényelmesebb is tud lenni mint a készpénzes, tehát választható és mellérendelt lehetőségként jó, akár kívánatos is, de nem több annál.

A készpénzzel való fizetés lehetőségét, gyakorlatát bizonyos sötét és kártékony érdekkörök egyre inkább és egyre gyorsabban törekednek  korlátozni, nehezíteni, majd végleg meg is szüntetni teljesen, a bankkártyás, telefonos, okos-órás fizetési módot pedig tolják elénk, erőltetik, kényszerítik ránk olyan érvekkel, propagandával, melyek egy része igaz ugyan, de nagy részük hamis, hazug, erőltetett. Ez a baj nagyon súlyos baj, és erőszak is! Az erőszak bármely formája elfogadhatatlan!

Képzeld csak el azt, hogy egyszer csak elkezdenék ellehetetleníteni a lépcsők használatát, nem engednék meg azt ott, ahol lift is van egyébként. Bemennél egy liftes épületbe, van lépcső is, de pl. az első emeletre mennél csak fel, de nem használhatod a lépcsőt, pedig azon mindjárt ott is lennél, ahova mennél. De neked a liftet kell hívnod, és várnod rá, akár sokat is kell várnod, mert valaki a hatodikon nyitva tartja és fogja a liftajtót, mert várja a párját odajönni, aki még csak most húzza fel a cipőjét… Ennek megfelel az egy üzletben, hogy nem lehet készpénzzel fizetni, mert már az a kassza megszűnt, vagy nem nyitják ki, csak a bankkártyás kassza működik, de ott sokan várnak, van akinek a pin kódját nem fogadja el a terminál, azzal szöszmötölnek, időnként nincs elegendő egyenleg a fizetendő összegre, akkor sztornózni kell stb.

Az is előfordulhat, hogy van lift a házban, de nem működik, elromlott, akár tartósan elromlott, órák múlva jön csak a szerelő. De nem mehetsz fel a lépcsőn sem, mert nem lehet a lépcsőt használni, ez a szabály, indoka nincs is, vagy semmi közöd hozzá.

Az üzletben is előfordul, hogy nem működik a bankkártya terminál, és hiába lenne készpénzed, nem fizethetsz vele, mert már nem él az a lehetőség sem, mert teljesen áttértek a „modern” változatára a fizetésnek. Van pénzed, de nem vásárolhatsz mégsem. A terminál nem biztos, hogy gyorsan visszaáll és jól működik, ahogy a liftnél is lehetséges így.

Arról nem is beszélve, hogy ahol eddig csak lépcső volt, és most is csak az van, nem mehetsz fel, nem juthatsz be, mert nem lehet tovább lépcsőt használni. Vagy csináltatsz liftet minden épületbe, akár csak egy-két emelet miatt is, vagy az egyébként földszintes épület bejárati lépcsőjének 3-5 lépcsőfoka helyett. ha nem, akkor vége: senki se ki, se be nem mehet többé!

Érted és érzed mekkora abszurditás lenne a lépcsők használatát megszüntetni mindenhol, ahol lift, felvonó is van, de akár még ott is, ahol nincs? Miért? Csak! Mert a disznófejű nagyurak ezt akarják, és kész! Semmi közöd hozzá, hallgass és engedelmeskedj, te féreg! Ki vagy te, hogy véleményed merjen lenni erről?!

Na, ugyanekkora abszurditás a készpénzes fizetési lehetőség korlátozása, sőt megszüntetése is bárhol, bármikor! Ha nem vásárolhatsz bárhol bármikor készpénzes fizetéssel is, de te úgy szeretnél fizetni, az olyan, mintha tilos lenne a lépcsőt használni bárhol, bármikor, amikor te azt szeretnéd. Ahol nincs lift, vagy van, de nem működik, oda be se mehet senki és ki se jöhet onnan senki. Kigyulladhat a háztömb, a tűzoltóknak is kuss van, ha nincs lift, vagy nem működik, inkább égjen le porig az egész épület. A mentők se jöhetnek senkiért ugyanezen ok miatt. De ha van lift és ég a ház, a mentők és a tűzoltók is csak a liftet használhatják, muszáj kivárni egymás mozgásait, közben csak haljon meg nyugodtan, aki odabent füstmérgezést kapott, a mentős már nem fér be a liftbe, mert az a tűzoltókkal túlterhelődött már így is. De a lépcsőhöz kuss van! Sőt, azt el is kell bontani! ( A készpénzt ki kell vonni a forgalomból!) Észnél vagy még?!

Jaj, de hát így-meg úgy… a készpénz kibocsátása és forgalomban tartása az drága, körülményes… bla-bla-bla… A bankkártyás vásárlás ingyenes, kényelmes bla-bla-bla…

Igazán? A lépcsők megépítése is kerül valamennyibe mindig mindenhol… És? Még a fenntartásuk is kerül időnként valamibe. És? Mi van ingyen a világban? A bankkártyáért is fizetsz, fizetsz kártyahasználati díjat, a telefonodat, okos-órádat is komoly pénzért veszed, töltögeted árammal, az is pénzbe kerül, cserélgeted benne időnként az aksit, az se ingyen van stb.

De a vásárlásaid is csak neked „ingyenesek” az utalási szempontból, akinek ilyen „modern” módon fizetsz, attól már vonja a bank a százalékokat szépen! Sok kicsi sokra megy! A pénzt azok teszik el, akik semmilyen értéket nem állítanak elő.

A lift sem ingyen van ám!  A beruházás összegében is benne van a lift ára, de ezen túl az áramfogyasztása, javíttatása, stb. is pénzbe kerül, keményen. A közös költséget is növeli a liftes háztömbökben. Valahol valaki mindig megfizeti azt, ami másnak máshol ingyenes, olcsóbb, vagy kényelmes!

Miért nem zúzzuk össze mindenhol a lépcsőket és teszünk a helyükre lifteket, felvonókat?! Mert elképesztő baromság és aljasság lenne! Na, egy szikrányival sem kisebb aljasság és baromság a készpénzes fizetés lehetőségének korlátozása és megszüntetése sem!

Ott, ahol lehet fizetni tetszés és szabad akaratod szerint készpénzzel, bankkártyával, telefonnal, okosórával is, az rendben van. Legyen alternatívád, választhass! De ott, ahol a készpénzes fizetési módot kikezdik, mostoha gyerekként kezelik, vagy már rosszabbra is fordult a helyzet, ott tiltakozz, bojkottálj, akarj készpénzzel fizetni, még akkor is, ha neked amúgy jó és kellemes a nem készpénzes fizetési mód! Vállalj szolidaritást ezzel! A saját szabadságod koporsójába is vered a szöget minden olyan fizetésed alkalmával, amikor ezt nem készpénzzel teszed, hanem digitális formában. Ez utóbbi ugyanis egy olyan folyamat része (minden más látszat és propaganda ellenére), ami valójában nem értünk van, hanem ellenünk. A kényelem ígéretével és látszatával tömegeket szédítenek el. Egy totálisan ellenőrzött, megfigyelt, és tetszés szerinti mértékben korlátozhatóvá váló életforma (rabszolgaság) felé nyomják a hiszékeny, eltunyult fogyasztói erőállattá, emberi erőforrássá silányított embereket. Ezt átlátni, megérteni nehéz, sőt lehetetlen a két-három szavas szlogenekkel, reklámmoslékokkal etetett mai emberek jelentős többségének.

Belevonni egy ilyen súlyos és fontos kérdéskört, mint a készpénzes fizetés jogának korlátlan megtartása egy „nemzeti” konzultációba? Ugyan már te alattvaló! Csak nem képzeled, hogy megkérdeznek olyasmiről, amiről más is lehet a véleményed, mint az uralkodói rétegé?!

Csak szólok, hogy gondold át, sőt tudd, miről van szó ezzel az egész készpénzes mizériával!

Bajáki Imre

Szólj hozzá

Kérjük lehetősége szerint támogassa kampányunkat!

FIZESS KÉSZPÉNZZEL KAMPÁNY TÁMOGATÁSA

Ft
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10.000Ft

Autós galéria

Kihelyezett plakátok