Elérkezett a készpénz legnagyobb ellensége az IMF szerint

Portfolio
Elértünk oda, amikor a digitális jegybankpénzek kiválthatják a készpénzt, és javíthatják a pénzügyi integrációt – írja a CNBC az IMF-vezérre hivatkozva.

A DIGITÁLIS JEGYBANKPÉNZEK (CBDC – CENTRAL BANK DIGITAL CURRENCY) KÉPESEK LEHETNEK A FIZIKAI KÉSZPÉNZ KIVÁLTÁSÁRA

– véli Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Szerinte a CBDC-k különösen előnyösek lehetnek a szigetországokban, ahol a készpénzforgalmazás egyébként is költséges. A fejlettebb gazdaságokban pedig rugalmasságot nyújthatnának és javíthatnák a pénzügyi integrációt azokban a régiókban, ahol a bankszámlák elterjedtsége alacsony – tette hozzá.

A CBDC-k egy ország valutájának digitális változatai, amelyeket a központi bank szabályoz a blockchain technológiára építve. Ez a technológia lehetővé teszi a központi bankok számára, hogy a kormányzati kifizetéseket közvetlenül a háztartásokhoz irányítsák.

Az IMF jelentése szerint több mint 100 ország – a világ országainak mintegy 60%-a – vizsgálja a CBDC-k koncepcióját. A Nemzetközi Fizetések Bankjának 2022-es felmérése szerint a 86 megkérdezett központi bank 93%-a vizsgálta a CBDC-ket, 58%-uk pedig rövid vagy középtávon fontolgatta lakossági CBDC-k kibocsátását.

Júniussal bezárólag azonban csak 11 ország fogadta el a CBDC-ket. Az amerikai Atlanti Tanács adatai szerint további 53 országban vannak előrehaladott tervezési szakaszban, 46-an pedig kutatják a témát.

Az olyan országok, mint a Bahama-szigetek, Jamaica és Nigéria már bocsátottak ki lakossági CBDC-ket. A szingapúri monetáris hatóság kijelentette, hogy a készpénz általában véve összeegyeztethetetlen a digitális gazdasággal, és arra számít, hogy a készpénzes fizetések iránti kereslet tovább csökken.

Címlapkép forrása: Getty Images

Szólj hozzá

Kérjük lehetősége szerint támogassa kampányunkat!

FIZESS KÉSZPÉNZZEL KAMPÁNY TÁMOGATÁSA

Ft
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10.000Ft

Autós galéria

Kihelyezett plakátok