A készpénzhasználat alkotmányos védelmét indítványozta a Mi Hazánk

 

A készpénzhasználat alkotmányos védelmét kezdeményezte a Mi Hazánk egy ma benyújtott Alaptörvény-módosításban, Szlovákia és Ausztria alkotmánymódosítását követve – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Novák Előd, a nemzeti ellenzéki párt alelnöke.

A politikus elmondta, alapvető szabadságjognak tekintik a készpénzes fizetést, ezért az annak betiltását célzó kormányzati és jegybanki lépéseknek gátat szabnának. Hozzátette, támogatják a digitális fizetési lehetőségeket, de csak mint opciót.

Novák Előd emlékeztetett, Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár áprilisban beismerte: „valóban cél és szándék a készpénzforgalom visszaszorítása”. A Mi Hazánk alelnöke szerint ez semmikép sem korrekt, hiszen a kormányprogramban nem szerepelt, a Fidesznek választási programja nem is volt.

„A készpénzhasználat alkotmányos jog kellene legyen Magyarországon”

– húzta alá Novák Előd, hozzátéve, a készpénz már többször felmerült betiltásával újabb “összeesküvés-elmélet” válhat valóra, jelenleg Kína, az USA és az Európai Központi Bank foglalkozik leginkább az új világrendnek ezzel a fejlesztésével, a digitális pénzzel.

„A Covid-diktatúra alatt már tettek lépéseket a totális megfigyelés felé, most pedig a még szabadságjognak tekinthető készpénzhasználat betiltásával egy gombnyomással el is vehetnék a pénzét bárkinek”

– hangsúlyozta.

Novák Előd szerint egyre elterjedtebb jelenség Magyarországon is, hogy nem lehetséges készpénzben fizetni: árukiadására létesített automatáknál, fesztiválokon, sportrendezvényeken is egyre gyakoribb ez.

„A postabezárásokkal az időseket is kényszerítik a bankkártyahasználat felé, és sok helyen például tömegközlekedési jegyet sem lehet már vásárolni készpénzért, így büntetés is várhat a bankkártyával nem rendelkezőkre”

– mondta a politikus.

Novák Előd ismertette, egyes helyeken olyan súlyosan elterjedt a digitális fizetési mód kizárólagossága, hogy a bankkártya nélküli ember már szinte nem tekinthető a társadalom teljes jogú tagjának.

„Már csak néhány lépésre vagyunk attól, hogy például  a kijárási korlátozást ötvözzék a lakóhely néhány kilométeres körzetén túl való fizetési tilalommal, vagy hogy ne vásárolhassunk akárhova vonatjegyet”

– húzta alá, majd hozzátette, a készpénz két további előnye az alkalmazhatósága áramkimaradás vagy számítógépes támadás esetén.

Novák Előd szerint ugyanakkor a korrupció visszaszorítása álságos érv, hiszen az igazán komoly visszaélések nem forintban, hanem dollárban vagy euróban folyhatnának ezután is a politikusbűnözők legnagyobb örömére, ahogy a törvényesített formájú gazdasági bűnözésnek is számtalan formáját látjuk, közbeszerzési eljárások keretében is.

„Szlovákiában már alkotmányba foglalták a készpénzfizetés jogát, és Ausztriában is folyamatban van, a Mi Hazánk szerint Magyarországon is lépni kéne”

– nyomatékosította a nemzeti ellenzéki párt alelnöke.

Novák Előd hozzátette, a Mi Hazánk szerint legfeljebb az elinflálódott ötforintosok kivezetése fogadható el, amit egyúttal szorgalmaznak, miután az 5 forintos érme a saját anyagköltségét sem éri meg, sőt színesfémhulladékként kilóra többet ér, mint fizetőeszközként.

„Az MNB 15 éve vonta be a forgalomból az 1 és 2 forintos érméket, akkor ez a nemzetgazdasági szinten 3-4 milliárd forintos megtakarítást eredményezett. Az EU-ben rekordnak számító magyar inflációs mutatók miatt sajnos indokolt az 5 forintosok kivezetése is”

– zárta szavait a politikus.

Szólj hozzá

Kérjük lehetősége szerint támogassa kampányunkat!

Ft
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10.000Ft

Autós galéria

Kihelyezett plakátok